Akvarellkurser

PEDAGOGIK

KURSUPPLÄGG

 

MIN AKVARELLFILOSOFI

 

Alla är välkomna, inga förkunskaper behövs! Har du målat länge men vill lära dig mer om tekninken så är du också välkommen!


Jag blandar gärna nybörjare och lite mer erfarna i samma grupp. Det bidrar till en dynamisk atmosfär. Jag önskar att alla deltagare på mina kurser ska trivas, ha roligt och inte känna några prestationskrav.


Min förhoppning är att mina adepter ska få inspiration att måla mera och att fortsätta söka insikter i akvarellens underbara värld. 


"Var och en, som på allvar ägnar sig åt måleri, måste lära sig själv genom egen erfarenhet, d.v.s. genom att själv experimentera och att se god konst."  Så står det i förordet till en akvarellhandbok från 1928 av Lennart Nyblom. Bättre kan det inte sägas. En kurs i akvarellmåleri bör locka till egna försök med härliga upptäckter som resultat. Jag överlämnar ingen receptsamling för lyckade vattenspeglar och vackra solnedgångar till mina kursdeltagare. Därför utgår alltid mina kurser från kursdeltagarnas egna målningar. Det är genom det egna måleriet, dom egna försöken, som varje individ utvecklas.

Jag anpassar mina kurser efter deltagarnas önskemål och förkunskaper. Var och en får möjlighet att utveckla det den vill. Jag försöker att gå runt mellan deltagarna för individuell rådgivning även om alla sitter ute i det fria.


Att uttrycka sig är alltid personligt. Det är därför viktigt att få utveckla sin egen särart.

Du kan utforska egna måleriska äventyr, välja enkla övningar eller avancerade motiv.


Det är viktigt att måleri och genomgångar ska vara i en positiv anda. Att måla och umgås ska vara trevligt!


Genomgångar:

Jag kommer att hålla ett par genomgångar och kortare förevisningar där jag belyser olika aktuella frågeställningar, i övrigt är vi ute och målar.


Under gruppgenomgångarna tar vi upp de problem som vi ställts inför och alla lösningar som uppenbarat sig. Alla är välkomna att bidra med erfarenheter och tankar. Antalet genomgångar beror på antal kursdagar och intresset från deltagarna.

Det är viktigt att få egen målartid, balansen måste vara rätt. 

Övningar och experiment utgör alltid basen för mitt måleri, liksom för mina kurser. Precis som en virtuos violinist måste öva fingerfärdighet och en dansare måste träna sin kropp för att förbli på topp, så måste akvarellisten återkommande utföra sina experiment. Övningarna ska vara lustfyllda och inspirerande så att de ger näring till nya konstnärliga språng.


Akvarelltekniken kan vara lekande lätt samtidigt finns oändligt mycket att utforska och man blir aldrig fullärd.


Akvarellteknik:

Hur ger du pigmenten möjlighet att blomma ut till sin fulla skönhet? Hur tuktar du ett självsvåldigt pigment, när du vill bestämma själv? Vi studerar torkprocessen och prövar när en ny aktör ska föras in i handlingen.

 

Bildkomposition:

Vad vill du uttrycka i din bild? Hur får du färgerna och formerna att prata med varandra? Hur får du form i det flytande?

Hur man får du ljus utan att lämna hål i bilden?

Perspektiv och rumslighet tas upp i mån om tid. 

Vi använder passepartout för att söka kärnan i motivet.

TYLEBÄCK

LÅT FÄRGEN FLÖDA!

8/7 - 12/7 2019

TYLEBÄCK HOTELL & KUNFERENS

Fem dagar nära havet utanför Halmstad

Tylebäck Hotell & Konferens ligger vackert vid kusten utanför Halmstad.  Går du Prins Bertils stig, utmed bäcken, kommer du ner till Tylesands vita stränder på ca 10 minuter. Vi har en ateljé att måla i men kan även gå ut i naturen.


Här har du tid och möjlighet att ägna dig helt åt måleriet. Bo lyxigt på hotell, lite enklare på vandrarhem eller kanske bara i härheten.


Sommarens kurs är fullbokad!


PLANERING:

Här kan du ägna dig åt något eget litet projekt. Eller så kan du bara lära känna färgerna på ett lekfullt sätt.

Måndag: Samling och kursintroduktion kl. 13:00 - 18:00. Efter en liten presentation av oss själva brukar jag övergå till att presentera huvudpersonerna i sammanhanget, nämligen pigmenten. Sedan drar vi igång måleriet, gärna med någon kom-i-gång-övning eller laboration.

Tisdag - Torsdag: Kurstid kl.9:00 - 18:00, med uppehåll för lunch. Fritt måleri i naturen eller i ateljén.

Jag brukar anpassa kursen efter deltagarnas önskemål och förkunskaper så mycket som möjligt. Var och en ska få möjlighet att utveckla det den vill. Den största delen av tiden går jag runt mellan deltagarna för individuell rådgivning. Genomgångar och eventuella gemensamma uppgifter sker enligt gruppens önskemål. Femdagarskursen är tillräckligt lång för att ge plats åt flera små genomgångar där olika problem kan belysas. Deltagarna avgör tillsammans vad som kan tas upp. Ateljén är vår dygnet runt, så vi kan ha våra saker där, måla och eventuellt ha genomgångar även på kvällstid.

På torsdag kväll äter vi en gemensam 3-rätters middag.

Fredag: Kurstid och avslutning kl. 9:00 - 15:00. Måleri och eventuellt en avslutande genomgång.

(Utcheckning från rummen senast kl. 10:00. Det finns plats för väskförvaring.)


PRISER:

Akvarellkurs utan boende: 5-dagars akvarellkurs och sista kvällen en gemensam middag: 4,170 SEK

Tillägg för lunch Måndag - Fredag: 625 SEK.

Tillägg för middag på kvällen Måndag - Onsdag: 770 SEK


Vandrarhem:

Del i dubbelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi och sista kvällen en gemensam middag: 5,760 SEK

Enkelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi och sista kvällen en gemensam middag:6,350 SEK

Tillägg för frukost Tisdag - Fredag: 460 SEK


Hotell:

Del i dubbelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi, frukost och sista kvällen en gemensam middag: 6,760 SEK

Enkelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi, frukost och sista kvällen en gemensam middag: 8,350 SEK


VÄGBESKRIVNING:

För GPS: Kustvägen 1, 302 70 Halmstad

Beskrivning för bil: Tylebäck ligger 8 km från centrala Halmstad, kör mot Tylösand och fortsätt följa vägen till Frösakull/Vilshärad med text Kursgård längst ner. Efter en högersväng in på Kungsvägen, finner ni oss efter ett par hundra meter på vänster sida av vägen, ned mot havssidan – skyltat ”Tylebäck”. Ange gärna vid anmälan om du åker bil och har plats över till någon extra person.

En vägbeskrivning norrifrån till Tylebäck Hotell & Konferens från Google Maps kan underlätta tillvaron för bilresenärerna.

Med buss: Nummer 10 från lokalbussterminalen Österskans: Den stannar precis utanför på hållplats ”Tylöbäck”.

SILLVIK

LÅT PIGMENTEN BITA!

30/8 - 1/9 2019

NBV SILLVIK

En helg vid havet i utkanten av Göteborg

Sillvik ligger precis invid havet utanför Göteborg. Vi har en ateljé med stora fönster. Det är svårt att inte inspireras av de bå färgerna och ljusets skiftningar.


En målarhelg vid havet i slutet av sommaren! Kursen startar med en teknikgenomgång som lockar till lek och kunskapsutveckling. Jag visar några pigment och deras olika beteenden beroende i vatten och olika sällskap.

Kursen är fullbokad!


PLANERING:

På Sillvik startar vi med lunch. Därefter inleder jag med en förevisning av akvarelltekniken 13:00 - ca 15:00. Jag går igenom olika akvarelltekniker, visar några experiment som demonstrerar akvarellens olika möjligheter och några utvalda pigments särarter.

Fredag: Samling och kursintroduktion kl. 12:00 - 19:00.


Vi samlas klockan 12 och äter lunch tillsammans. Mellan 13 och 15 håller jag en akvarellförevisning då jag går igenom olika akvarelltekniker. Jag visar några experiment som demonstrerar akvarellens olika möjligheter och några utvalda pigments särarter. Förhoppningsvis känner sig deltagarna därefter inspirerade att experimentera och inleda måleriet. Gärna med någon kom-i-gång-övning eller laboration.


Lördag: Kurstid kl.9:00 - 18:00 med uppehåll för lunch. Gemensam buffé ca. 18:30 - 20:00

Måleri i ateljén eller ute i det fria. Jag går runt bland deltagarna för individuell rådgivning.

Efter lunch håller jag ett föredrag på minst en timme om något problem som deltagarna vill focusera på. En teknikgenomgång kan t.ex. handla om hur man får form i den flödiga akvarellen eller olika sätt att fånga ljuset eller mörkret för den delen.

På lördag kväll, efter målardagen, äter vi en gemensam lite enklare buffé.


Söndag: Kurstid och avslutning kl. 9:00 - 17:00.

Vi inleder söndagen med en bildgenomgång 9:00 till 11:00. Vi tittar på ett par bilder per deltagare och går tillsammans igenom några av utmaningarna som måleriet givit oss. Var och en delar med sig av sina problem och lösningar. Vi lär av varandra!

Därefter fortsätter måleriet i ateljén eller ute i det fria.


PRISER:

Priserna här nedan är preliminära - de kan förändras beroende på hur vi löser arrangemangen runt maten. Det finns möjlighet för övernattning i ett begränsat antal små stugor som håller vandrarhemsstandard.


Akvarellkurs utan boende:

3-dagars akvarellkurs, lunch och lördag kväll en enklare buffé: 2,980 SEK


Dela en stuga:

3-dagars akvarellkurs, logi, lunch och lördag kväll en enklare buffé: 3,730 SEK

En stuga för dig själv (om antalet stugor räcker):

3-dagars akvarellkurs, logi, lunch och lördag kväll en enklare buffé: 4,630 SEK

TOSCANA

LÅT LANDSKAPET BLOMMA OCH BITA!

14/9 -21/9 2019

RESIDENZA CORNINO

Sex dagar i Chianti Classicodistriktet i Toscana

"Gemenskapen, måltiderna och landskapet skapar en oförglömlig upplevelse!"

Vi bor på olivgården Residenza Cornino i hjärtat av Chianti Classicodistriktet i Toscana. Utsikten är grandios. Landskapet är måleriskt med harmoniska färger och samtidigt grafiskt med sina vinodlingar och cypresser. Lusten att måla går inte att hejda!


Tyngdpunkten på denna kurs ligger i att fånga landskapet i flödigt akvarell. 

Vi bor i ett hus med anor från 1600-talet. Landskapet är vidunderligt och maten fantastisk!


Denna akvarellkurs är att betrakta som en gruppresa. Vi gör nästan allt gemensamt. Har man behov av ensamhet får man gå en promenad och hitta en egen plats. I lägenheterna finns ett par rum som man kan stänga dörren till men några deltagare måste sova i allrummen. Trångboddheten innebär att det blir en liten grupp på max 8 kursdeltagare och jag själv. Det finns gott om hjärterum! Eva och Gino är ett härligt värdpar som sprider värme och gemytlighet omkring sig och låter oss vara på denna fantastiska plats. Eva är med på kursen i mån om tid och Gino arrangerar vin- och olivoljeprovningarna. 


Vi rör oss mellan Residenza Cornino och närbelägna Vallechianti, där luncherna serveras och vi har tillgång till en ateljé i ett gigantiskt tält om det skulle regna. Man promenerar på 10 minuter från boendet ner till Vallechianti, genom vinfälten. På grund av nivåskillnaden tar det längre tid att gå tillbaka. Välkomsrmiddagen serveras inne hos Eva och Gino medan de flesta kvällsmåltider äter vi tillsammans i lägenheten Olivio. September brukar bjuda på varmt och skönt väder.


I området ligger de charmiga medeltida byarna Castellina in Chianti, med ett fantastiskt arkeologiskt museum om Etruskerna, och Monteriggioni som vi besöker på onsdagen.


Det går inte att komma till Residenza Cornino utan bil. Därför rekommenderar jag att man slår sig ihop 2 eller max 3 deltagare och hyr bil på flygplatsen. Minibuss är inte att rekommendera. Det är svårt att köra i backarna med en tungt lastad minibuss. Jag åtar mig att presentera deltagare som vill samåka för varandra men det kräver att dessa deltagare bokar i god tid.


PROGRAM:

Programmet kan förändras utifrån väder, kockar och annat som kan påverka.

De hurtiga kan följa med på morgonpromenad söndag - torsdag, ca 8:30 omkring 1 tim!


Lördag 14/9: Resdag, på kvällen samlas vi till välkomstmiddag. ca 20:00.

Söndag 15/9: Akvarellteknikförevisning ca 10-11:30 därefter eget måleri. Lunch på Vallechianti ca 13:00. På kvällen tillreder vi en enkel kvällsrätt smått och gott från välkomstpaketet i kylen t.ex. pasta eller omelett.

Måndag 16/9: Förevisning av förenklat landskapsmåleri i flödig stil ca 10-11:30 därefter eget måleri. Lunch på Vallechianti ca 13:00. Förslagsvis gör man en liten inköpsresa (mat och dryck) på eftermiddagen, om man inte köpt på vägen.

Tisdag 17/9: Kortare föredrag om form och rytm i det födiga ca 10-10:30 därefter eget måleri. Lunch på Vallechianti ca 13:00. På kvällen olivoljeprovning och vinprovning av traktens vin. (Frukost och kvällsmat ingår ej.)

Onsdag 18/9: Utflykt till Castellina in Chianti och Monteriggioni, vi äter lunch på någon trevlig lokal restaurang. (Frukost, lunch och kvällsmat ingår ej.)

Torsdag 19/9: Fritt måleri på dagen, lunch fixar var och en när det passar. En genomgång av de bilder deltagarna gjort ca 15:30-17:00. Middag, inklusive vin, med pastatillverkning på kvällen. (Frukost och lunch ingår ej.)

Fredag 20/9: Promenad till ett ödehus där vi målar så länge vi orkar, sedan går vi hem. Picnic-lunch, inklusive vin, serveras i gräset ca 13:00. På kvällen en liten samling och genomgång av dagens bilder. (Frukost och kvällsmat ingår ej.)

Lördag 21/9: Hemresa  (Frukost ingår ej.)


PRISER:

Akvarellkurs inklusive matpaket och logi:  9,310 SEK


Detta ingår:

Akvarellkurs: 4,070

Matpaket med vinprovning och pastatillverkning: 2,250 SEK 

I matpaketet ingår ett mål mat om dagen utom den dag vi gör vår utflykt. Övriga måltider kan man enkelt plocka ihop av de härliga delikatesser som Toscana har att erbjuda. 

Välkomstmiddag med vin. Fyra luncher på Vallechianti, varav en lite speciell picnic-lunch som vi äter ute bland olivfält och vinodlingar. En middag med pastatillverkning. En olivoljeprovning med berättelsen "Ett år i olivlunden". Vi befinner oss i ett berömt vindistrikt så självfallet ingår även en vinprovning och inträde till den svala poolen alla dagar.

Kylskåpen i lägenheterna är preparerade med frukost och matkit för de första dagarna (bröd, vatten, mjölk, yoghurt, smör, ägg, ost, skinka, pasta, pastasås, English Breakfast Tea-påsar och Espressokaffe). Tanken är att man klarar sig första dagen utan att handla. Vi handlar på måndag eftermiddag även frukost för de kommande dagarna. Sedan kan vi avnjuta godsakerna tillsammans på den vackra altanen utanför en av lägenheterna eller i det stora allrummet i lägenheten Olivio, där jag själv bor.

Logi: 2,990 SEK

Boende på Residenza Cornino där man delar lägenheter. Lägenheterna är fullt utrustade. Lakan, handdukar och slutstädning ingår i priset.


Övrigt:

Flyg till Florens, Pisa eller Bologna och hyrbilar till och från Residenza Cornino ingår inte. Körtiden från Florens (en liten flygplats som inte har så många destinationer) är ca 1,5 timme och Pisa och Bologna är ca 2 timmar. Anmäler du dig i god tid så finns möjlighet att vi kan samordna resandet och hyra av bilar. På så vis kan vi få ner kostnaderna.

Det finns ett begränsat antal sovrum på Residenza Cornino. Vill man ha ett traditionellt hotellrum så finns det andra boenden i närheten men räkna med att det blir dyrare. Önskar man ta med en vän som inte deltar på akvarellkursen så är det möjligt att ha annat boende och ändå vara med oss när vi äter och har trevligt. Här är en länk till alternativa boenden: To Tuscany

Turistskatt, 1,50 Euro/dag och person, ingår i priset.

KATRINEBERG, MÖLNDAL

LÅT FÄRGEN BLOMMA!

Vårens målarhelg - Fullbokad!

Två och en halv dag, Fredag 8/3 kl. 15:00-18:30 Lördag och Söndag 9-10/3 2019 kl. 10:00-17:30


Höstens målarhelg - Fullbokad!

Två och en halv dag, Fredag 15/11 kl. 15:00-18:30 Lördag och Söndag 16-17/11 2019 kl. 10:00-17:30


PLANERING:

Fredag: Kurstid kl. 15:00-18:30

Helgen startar med en förevisning av akvarelltekniken 15:00-17:00. Jag presenterar några pigment med speciella egenskaper och visar hur färgerna blandar sig när man målar vått i vått eller vått på nästan torrt.

Är man nyfiken på akvarell men inte vill eller vågar satsa en hel helg så är man välkommen att vara med bara under fredagen.

Efter visningen kan deltagarna själva experimentera.

Lördag och Söndag: Kurstid kl. 10:00-17:30, med uppehåll för lunch.

Lördag har vi en genomgång ca. 11:00-12:00, vi tar upp något problem som intresserar gruppen.

Söndag har vi en genomgång ca. 10:00-11:30, vi utgår från de bilder vi målat och talar om akvarellteknik och bildkomposition.

Övrig tid experimenterar vi med akvarelltekniken, målar egna projekt eller gör de övningsuppgifter som jag tillhandahåller. Alltså, känner man att man vill göra egna akvarellprojekt så gör man det, annars fortsätter man med akvarellek och laborationer. Jag går runt bland deltagarna för individuell rådgivning.PRIS: 1,750 SEK

Vill man vara med endast under fredagen så kostar det 440:-. För att alla ska kunna se ordentligt finns det endast ett fåtal platser.

Priserna gäller exklusive material. Det kommer att finnas ett begränsat antal penslar för utlåning/försäljning och ett mindre utbud av färg att köpa under kursen. Jag kommer att ha med mig kaffe och te under lördag och söndag.


ADRESS:

För GPS: Baazgatan 7, 431 61 MÖLNDAL

En vägbeskrivning: till Katrineberg från Google Maps kan underlätta tillvaron för bilresenärerna.

I slutet av gatan ligger ett gammalt hus, där är det. Kör förbi och parkera på grusplanen bakom huset.ANMÄLAN OCH BETALNING:

Anmälan sker till Lena Lavén via e-post akvarell@lenalaven.se eller via post Hagvägen 4, 449 42 Nol. Ange namn, telefonnummer, adress och hela personnumret (ÅÅMMDD-XXXX) i anmälan. Jag rapporterar personnumret till NBV som i sin tur får bidrag/ personnummer så att jag kan hålla nere kurspriset.

Anmälningsavgiften är 500 SEK och betalas i samband med anmälan till Lena Lavén Bild och Design bankgiro: 5763 - 9551. Glöm ej att skriva avsändare. Resterande kursavgift måste vara inbetald senast 5 veckor före kursstart. Anmälan är bindande.

15/11 - 17/11 2019

NBV KATRINEBERG

En helgkurs nära Mölndals centrum

En helg för dig som vill prova på, komma igång igen efter ett uppehåll eller lära dig mer om akvarelltekniken.


Vi startar med en förevisning. Jag presenterar några pigment med speciella egenskaper och visar hur färgerna beter sig på olika sätt om man målar vått i vått eller vått på nästan torrt. 


Är man nyfiken på akvarell men inte vill eller vågar satsa en hel helg så är man välkommen att vara med bara under fredagen.

INFORMATION OM

ANMÄLAN OCH BETALNING

ANMÄLAN:


Anmäl dig genom att skriva ut din egen anmälningsblankett (till Katrineberg behövs ingen anmälningsblankett). - Då jag ännu väntar på ett par uppgifter har jag inte gjort någon ny anmälningsblankett. Maila eller posta en preliminär anmälan med namn, adress, telefonnummer, mailadress och personnummer.


Postadress: till Lena Lavén, Hagvägen 4, 449 42 Nol


E-post: till akvarell@lenalaven.se


Viktigt: Är du vegetarian eller om du har någon allergi så meddela detta tydligt i samband med anmälan.


Har du frågor så besvaras dessa av Lena på e-post till akvarell@lenalaven.se eller skicka ett sms till telefon 070-620 92 37 så ringer jag upp så fort jag kan.

BETALNING:


Anmälningsavgiften är 500 SEK och betalas i samband med anmälan. Glöm ej att skriva avsändare! Resterande kursavgift måste vara inbetald senast 5 veckor före kursstart.


Bankgiro: 5763 - 9551 Lena Lavén Bild och Design


Vid inbetalningar från utlandet IBAN: SE05 8000 0810 5907 4033 5716 SWIFT: SWEDSESS


Anmälan är bindande. Vid sjukdom måste läkarintyg uppvisas för att återfå en del av kursavgiften. Anmälningsavgiften återbetalas inte. Logi kan inte betalas tillbaka efter att jag betalt den till respektive kursgård (en månad före kursstart).


GDPR:


Jag tar hand om dina personuppgifter med stort ansvar. Läs mer genom att klicka här.

LENA LAVÉN

AKVARELLMÅLARE

 

Jag har målat akvarell så länge jag kan minnas. Numera lär jag ut tekniken.

© Copyright. All Rights Reserved.