Akvarellkurser

PEDAGOGIK

KURSUPPLÄGG

 

MIN AKVARELLFILOSOFI

 

Alla är välkomna, inga förkunskaper behövs! Har du målat länge men vill lära dig mer om tekniken så är du också välkommen!


Jag blandar gärna nybörjare och lite mer erfarna i samma grupp. Det bidrar till en dynamisk atmosfär. Jag önskar att alla deltagare på mina kurser ska trivas, ha roligt och inte känna några prestationskrav.


Min förhoppning är att mina adepter ska få inspiration att måla mera och att fortsätta söka insikter i akvarellens underbara värld. 


"Var och en, som på allvar ägnar sig åt måleri, måste lära sig själv genom egen erfarenhet, d.v.s. genom att själv experimentera och att se god konst."  Så står det i förordet till en akvarellhandbok från 1928 av Lennart Nyblom. Bättre kan det inte sägas. En kurs i akvarellmåleri bör locka till egna försök med härliga upptäckter som resultat. Jag överlämnar ingen receptsamling för lyckade vattenspeglar och vackra solnedgångar till mina kursdeltagare. Därför utgår alltid mina kurser från kursdeltagarnas egna målningar. Det är genom det egna måleriet, dom egna försöken, som varje individ utvecklas.

Jag anpassar mina kurser efter deltagarnas önskemål och förkunskaper. Var och en får möjlighet att utveckla det den vill. Jag försöker att gå runt mellan deltagarna för individuell rådgivning även om alla sitter ute i det fria.


Att uttrycka sig är alltid personligt. Det är därför viktigt att få utveckla sin egen särart.

Du kan utforska egna måleriska äventyr, välja enkla övningar eller avancerade motiv.


Det är viktigt att måleri och genomgångar ska vara i en positiv anda. Att måla och umgås ska vara trevligt!


Genomgångar:

Jag kommer att hålla ett par genomgångar och kortare förevisningar där jag belyser olika aktuella frågeställningar, i övrigt är vi ute och målar.


Under gruppgenomgångarna tar vi upp de problem som vi ställts inför och alla lösningar som uppenbarat sig. Alla är välkomna att bidra med erfarenheter och tankar. Antalet genomgångar beror på antal kursdagar och intresset från deltagarna.

Det är viktigt att få egen målartid, balansen måste vara rätt. 

Övningar och experiment utgör alltid basen för mitt måleri, liksom för mina kurser. Precis som en virtuos violinist måste öva fingerfärdighet och en dansare måste träna sin kropp för att förbli på topp, så måste akvarellisten återkommande utföra sina experiment. Övningarna ska vara lustfyllda och inspirerande så att de ger näring till nya konstnärliga språng.


Akvarelltekniken kan vara lekande lätt samtidigt finns oändligt mycket att utforska och man blir aldrig fullärd.


Akvarellteknik:

Hur ger du pigmenten möjlighet att blomma ut till sin fulla skönhet? Hur tuktar du ett självsvåldigt pigment, när du vill bestämma själv? Vi studerar torkprocessen och prövar när en ny aktör ska föras in i handlingen.

 

Bildkomposition:

Vad vill du uttrycka i din bild? Hur får du färgerna och formerna att prata med varandra? Hur får du form i det flytande?

Hur man får du ljus utan att lämna hål i bilden?

Perspektiv och rumslighet tas upp i mån om tid. 

Vi använder passepartout för att söka kärnan i motivet.

TYLEBÄCK

LÅT FÄRGEN FLÖDA!

8/7 - 12/7 2024

TYLEBÄCK HOTELL & KONFERENS

Fem dagar nära havet utanför Halmstad

Tylebäck Hotell & Konferens ligger vackert vid kusten utanför Halmstad.  Går du Prins Bertils stig, utmed bäcken, kommer du ner till Tylesands vita stränder på ca 10 minuter. Vi har en ateljé att måla i men kan även gå ut i naturen.


Här har du tid och möjlighet att ägna dig helt åt måleriet. Bo lyxigt på hotell, lite enklare på vandrarhem eller så har du tillgång till eget boende.


Här kan du ägna dig åt något eget litet projekt. Eller så kan du bara lära känna färgerna på ett lekfullt sätt.

OBS! Boka inte rum själv för då går du miste om min rabatt!Måndag: Samling och kursintroduktion kl. 13:00 - 18:00. Efter en liten presentation av oss själva brukar jag övergå till att presentera huvudpersonerna i sammanhanget, nämligen pigmenten. Sedan drar vi igång måleriet, gärna med någon kom-i-gång-övning eller laboration.


Tisdag - Torsdag: Kurstid kl.9:30 - 17:30, med uppehåll för lunch och promenad. Fritt måleri i naturen eller i ateljén.

Jag brukar anpassa kursen efter deltagarnas önskemål och förkunskaper så mycket som möjligt. Var och en ska få möjlighet att utveckla det den vill. Den största delen av tiden går jag runt mellan deltagarna för individuell rådgivning.


Femdagarskursen är tillräckligt lång för att ge plats åt flera små genomgångar. Här belyser jag akvarellens olika möjligheter och visar tekniska lösningar, på frågeställningar som dyker upp under måleriet.


Ateljén är vår dygnet runt, så vi kan ha våra saker där, måla och eventuellt ha genomgångar även på kvällstid.


På torsdag kväll äter vi en gemensam 3-rätters middag.


Fredag: Kurstid och avslutning kl. 9:00 - 15:00. Måleri och en avslutande bildgenomgång.

(Utcheckning från rummen senast kl. 10:00. Väskor kan förvaras i anslutning till ateljé.)


PRISER

Betalar du in anmälningsavgiften senast 15/2-2024 så får du 2023-års priser (2024-års pris inom parantes):


Akvarellkurs utan boende:

Akvarellkurs 5-dagar inklusive en gemensam middag sista kvällen: 6,072 SEK (6,679 SEK)


Luncher: Vi förbokar lunch på måndag och sedan kan var och en bestämma dag för dag om man vill äta lunch. Jag tar beställning varje morgon.

(Pris för dagens lunch december 2023: 130 SEK per dag.)


Middag: Det går utmärkt att äta middag varje kväll på hotellet. I år väljer jag att inte ta med denna kostnad för att priserna varierar så kraftigt beroende på val av mat. Dessutom finns det andra restauranger som också kan vara trevliga.

Jag tar betalt för de luncher och middagar var och en ätit på fredag eftermiddag före hemfärd.

(Pris i Bistron december 2023: 125-245 SEK per dag.)


Akvarellkurs inklusive logi

Vandrarhem: Del i dubbelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi och sista kvällen en gemensam middag: 7,762 SEK (Ordinarie pris: 8,369 SEK)

Enkelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi och sista kvällen en gemensam middag: 9,352 SEK (Ordinarie pris: 9,959 SEK)

Tillägg för frukostbuffé: 150 SEK per dag.

Tillägg för lakan och handuk: 150 SEK per person.


Hotell: Del i dubbelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi, frukost och sista kvällen en gemensam middag: 9,362 SEK (Ordinarie pris: 9,969 SEK)

Enkelrum: 5-dagars akvarellkurs, logi, frukost och sista kvällen en gemensam middag: 10,752 SEK (Ordinarie pris: 11,359 SEK)VÄGBESKRIVNING

För GPS: Kustvägen 1, 302 70 Halmstad

Beskrivning för bil: Tylebäck ligger 8 km från centrala Halmstad, kör mot Tylösand och fortsätt följa vägen till Frösakull/Vilshärad med text Kursgård längst ner. Efter en högersväng in på Kungsvägen, finner ni oss efter ett par hundra meter på vänster sida av vägen, ned mot havssidan – skyltat ”Tylebäck”. Ange gärna vid anmälan om du åker bil och har plats över till någon extra person.

En vägbeskrivning norrifrån till Tylebäck Hotell & Konferens från Google Maps kan underlätta tillvaron för bilresenärerna.

Med buss: Nummer 10 från lokalbussterminalen Österskans: Den stannar precis utanför på hållplats ”Tylöbäck”.

SILLVIK

LÅT PIGMENTEN BITA!

Fredag: Samling och kursintroduktion kl. 12:00 - 17:30.


Vi samlas klockan 12 och äter lunch tillsammans. Mellan 13 och ca.14:15 håller jag en akvarellförevisning då jag går igenom olika akvarelltekniker. Jag visar några experiment som demonstrerar akvarellens olika möjligheter och några utvalda pigments särarter. Förhoppningsvis känner sig deltagarna därefter inspirerade att experimentera och inleda måleriet. Gärna med någon kom-i-gång-övning eller laboration.


Lördag: Kurstid kl.10:00 - 17:00 med uppehåll för lunch. Gemensam buffé ca. 17:00 - ca.19:00

Måleri i ateljén eller ute i det fria. Jag går runt bland deltagarna för individuell rådgivning.

Efter lunch håller jag ett förevisning om något problem som deltagarna vill focusera på. En teknikgenomgång kan t.ex. handla om hur man får form i den flödiga akvarellen eller olika sätt att fånga ljuset eller mörkret för den delen.

På lördag kväll, efter målardagen, äter vi en gemensam lite enklare buffé.


Söndag: Kurstid och avslutning kl. 10:00 - 17:00.

Vi inleder söndagen med en bildgenomgång 10:00 - ca.11:30. Vi tittar på ett par bilder per deltagare och går tillsammans igenom några av utmaningarna som måleriet givit oss. Var och en delar med sig av sina problem och lösningar. Vi lär av varandra!

Därefter fortsätter måleriet i ateljén eller ute i det fria.


Praktiskt: Toaletterna ligger i en separat byggnad. Kök och ateljé hänger ihop, dock med en nivåskillnad i form av en liten trappa. Det finns en badbrygga så tänk på att ta med baddräkt och handduk.


PRISER

Betalar du in anmälningsavgiften senast 15/2-2024 så får du 2023-års priser (2024-års pris inom parantes):

Det finns möjlighet för övernattning i ett begränsat antal små stugor som håller vandrarhemsstandard.


Akvarellkurs utan boende:

3-dagars akvarellkurs, lunch och lördag kväll en enklare buffé: 3,590 SEK (3,950 SEK)


Dela en stuga:

3-dagars akvarellkurs, logi, lunch och lördag kväll en enklare buffé: Ej klart! (Pris 2021: 4,329 SEK)

Gäller endast om det finns någon att dela stuga med!


Egen stuga:

3-dagars akvarellkurs, logi, lunch och lördag kväll en enklare buffé: Ej klart! (Pris 2021: 5,129 SEK)

Med reservation för att antalet stugor räcker!


VÄGBESKRIVNING

För GPS: Sandenvägen 116, Torslanda


Beskrivning för bil: Tag Tingstadstunneln eller Älvsborgsbron mot lokalmål Hisingen

Kör väg 155 mot Öckerö/Torslanda

Vid första rondellen åk mot Björlanda/Torslanda Torg/Lilleby.

Tag höger vid andra rondellen mot Björlanda/Torslanda Torg (Kongahällavägen).

Kör förbi Torslanda kyrka och sväng vänster, vid skylt Tumlehed och ”Willys hemma”, in på Domarringsgatan, som efter ca 2 km byter namn till Tumlehedsvägen.

Kör ytterligare ca 1,2 km sväng höger mot Sanden, Sandenvägen.

Följ vägen, in på privat väg, tills du har sommarhemmet på vänster sida.

En vägbeskrivning norrifrån till Tylebäck Hotell & Konferens från Google Maps kan underlätta tillvaron för bilresenärerna.


Med buss: Det finns plats i bilar om någon behöver lifta sista biten - säg till i god tid i så fall!

Åk med buss röd express (mot Lilla Varholmen)

från Centralstationen läge K till Torslandakrysset läge B

Byt till buss 23 (mot Sillvik) från Torslandakrysset läge F till Sillvik läge A.

Åk med buss svart express (mot Torslanda via Skra bro)

från Centralstationen läge K till Lillebyvägen läge A

Byt till buss 23 (mot Sillvik) från Lillebyvägen läge C till Sillvik läge A.

För exakta tider: Västtrafik 0771 41 43 00 eller www.vasttrafik.se

Från hållplatsen ser man IOGT-NTO-flaggan på berget mitt emot.

Följ vägen förbi kiosk/café och genom bommen cirka 100 m

Sväng av åt höger på Sillviksbacken, följ vägen till dess slut.

Gå nerför den slingrande stigen och efter att ha passerat våra närmaste grannar är du framme.

30/8 - 1/9 2024

NBV SILLVIK

En helg vid havet i utkanten av Göteborg

Sillvik ligger precis invid havet utanför Göteborg. Vi har en ateljé med stora fönster. Det är svårt att inte inspireras av de bå färgerna och ljusets skiftningar.


En målarhelg vid havet i slutet av sommaren! Kursen startar med en teknikgenomgång som lockar till lek och kunskapsutveckling. Jag visar några pigment och deras olika beteenden i vatten och i olika sällskap.

TOSCANA

LÅT LANDSKAPET BLOMMA OCH BITA!

24/9 - 1/10 2022


RESIDENZA CORNINO

Sex dagar i Chianti Classicodistriktet i Toscana


OM TOSCANAKURSEN


Jag pausar Toscanaresandet och återkommer om och när det passar.


Om en liten grupp har önskemål om denna kurs så kan en specialresa arrangeras. Skriv i så fall ett mail.
VILJANSVIK, ÖJERSJÖ, PARTILLE

LÅT FÄRGEN BLOMMA!

Vårens målarhelg

OBS! Kursplatsen har flyttats till Viljansvik i Öjersjö, Partille

Två och en halv dag, Fredag 26/4 kl. 15:00-18:30 Lördag och Söndag 27-28/10 2024 kl. 10:00-17:30


Höstens målarhelg

OBS! Kursplatsen har flyttats till Viljansvik i Öjersjö, Partille

Två och en halv dag, Fredag 11/10 kl. 15:00-18:30 Lördag och Söndag 12-13/10 2024 kl. 10:00-17:30


PLANERING

Fredag: Kurstid kl. 15:00-18:30

Helgen startar med en förevisning av akvarelltekniken 15:00-ca. 16:15. Jag presenterar några pigment med speciella egenskaper och visar hur färgerna blandar sig när man målar vått i vått eller vått på nästan torrt.

Efter visningen kan deltagarna själva experimentera.

Är man nyfiken på akvarell men inte vill eller vågar satsa en hel helg så är man välkommen att vara med bara under fredagen.

Lördag och Söndag: Kurstid kl. 10:00-17:30, med uppehåll för lunch.

Lördag har vi en genomgång efter lunch ca. 13:30-14:45, då jag tar upp något problem som intresserar gruppen. Efterssom jag utgår ifrån deltagarnas bilder och problem kan tiden flyttas till en efter måleriet lämpligare tid.

Söndag har vi en genomgång 10:00-ca. 11:15, vi utgår från de bilder deltagarna målat och talar om akvarellteknik och bildkomposition.

Övrig tid experimenterar vi med akvarelltekniken, målar egna projekt eller gör de övningsuppgifter som jag tillhandahåller. Alltså, känner man att man vill göra egna akvarellprojekt så gör man det, annars experimenterar man med akvarellek och laborationer. Jag går runt bland deltagarna för individuell rådgivning.PRIS

Betalar du in anmälningsavgiften senast 15/2-2024 så får du 2023-års priser (2024-års pris inom parantes):

Akvarellkurs hela helgen i Mölndal: 2,564 SEK (Ordinarie pris: 2,828 SEK)

Vill man vara med endast under fredagen så kostar det 600 SEK. För att alla ska kunna se ordentligt finns det endast ett fåtal platser.

Priserna gäller exklusive material. Det kommer att finnas ett begränsat antal penslar för utlåning/försäljning och ett mindre utbud av färg att köpa under kursen. Jag kommer att ha med mig kaffe, te och köpefika under lördag och söndag.


ADRESS

För GPS: Rådjursstigen 15 B, 433 50 Öjersjö, Partille

En vägbeskrivning: kommer förhoppningsvis inom kortANMÄLAN OCH BETALNING

Anmälan sker till Lena Lavén via e-post akvarell@lenalaven.se eller via post Hagvägen 4, 449 42 Nol. Ange namn, telefonnummer, adress och hela personnumret (ÅÅMMDD-XXXX) i anmälan. Jag rapporterar personnumret till NBV som i sin tur får bidrag/ personnummer så att jag kan hålla nere kurspriset.

Anmälningsavgiften är 500 SEK och betalas i samband med anmälan till Lena Lavén Bild och Design bankgiro: 5763 - 9551. Glöm ej att skriva avsändare. Resterande kursavgift måste vara inbetald senast 5 veckor före kursstart. Anmälan är bindande.

INFORMATION OM

ANMÄLAN OCH BETALNING

26/4 - 28/4 och

11/10 - 13/10 2024

NBV VILJANSVIK,

Öjersjö, Partille

En helgkurs nära Stora Kåsjön

En helg för dig som vill prova på, komma igång igen efter ett uppehåll eller lära dig mer om akvarelltekniken.


Vi startar med en förevisning. Jag presenterar några pigment med speciella egenskaper och visar hur färgerna beter sig på olika sätt om man målar vått i vått eller vått på nästan torrt. 


Är man nyfiken på akvarell men inte vill eller vågar satsa en hel helg så är man välkommen att vara med bara under fredagen.

ANMÄLAN:


Anmäl dig genom att skriva ut din egen anmälningsblankett (till Katrineberg behövs ingen anmälningsblankett). - Då jag ännu väntar på ett par uppgifter har jag inte gjort någon ny anmälningsblankett. Maila eller posta en preliminär anmälan med namn, adress, telefonnummer, mailadress och personnummer.


Postadress: till Lena Lavén, Hagvägen 4, 449 42 Nol


E-post: till akvarell@lenalaven.se


Viktigt: Är du vegetarian eller om du har någon allergi så meddela detta tydligt i samband med anmälan.


Har du frågor så besvaras dessa av Lena på e-post till akvarell@lenalaven.se eller skicka ett sms till telefon 070-620 92 37 så ringer jag upp så fort jag kan.

BETALNING:


Anmälningsavgiften är 500 SEK och betalas i samband med anmälan. Glöm ej att skriva avsändare! Resterande kursavgift måste vara inbetald senast 5 veckor före kursstart.


Bankgiro: 5763 - 9551 Lena Lavén Bild och Design


Vid inbetalningar från utlandet IBAN: SE05 8000 0810 5907 4033 5716 SWIFT: SWEDSESS


Anmälan är bindande. Vid sjukdom måste läkarintyg uppvisas för att återfå en del av kursavgiften. Anmälningsavgiften återbetalas inte. Logi kan inte betalas tillbaka efter att jag betalt den till respektive kursgård (en månad före kursstart).


GDPR:


Jag tar hand om dina personuppgifter med stort ansvar. Läs mer genom att klicka här.